Nowe Nurty w Poznaniu – 18.05.2008

News

W niedzielę 18 maja na poznańskiej "Malcie" odbędzie się trzecia edycja koncertu "Nowe Nurty". Wystąpią: COLLIE WEED, DJ MENTAL CUT, INITY DUB MISSION, PINNAWELA, POLUZJANCI, TNMK.

NOWE NURTY

Koncert opatrzony hasłem NOWE NURTY w
ramach „Imprez Wartych Poznania” to coroczna prezentacja
najrozmaitszych brzmień w wykonaniu niekonwencjonalnych, ambitnych
artystów. Koncert NOWE NURTY w ramach „Imprez Wartych Poznania”
organizowany jest już po raz piąty. Usłyszeć będzie można dokonania
młodych artystów, których charakteryzuje otwartość i chęć
przeszukiwania i modyfikowania różnych zakamarków muzycznych.

Biletomat.pl

Kup bilet na dowolny koncert lub imprezę!

Znajdź Bilety

Bezpieczne i proste zakupy

Nowe
Nurty to scena nowo brzmieniowa czyli eklektyczna żywiołowa mieszanka
muzyki akustycznej i elektronicznej,  przenikanie się różnych gatunków
muzycznych, łączenie tego co ”stare”, ”korzenne” z tym co ”nowe”,
”świeże” co w efekcie daje nową muzyczną wartość.

Poprzednie
edycje koncertu NOWE NURTY uświetnili tacy uznani artyści jak: Sistars,
Fisz – Tworzywo Sztuczne, Marysia Sadowska, Snowman, Bassisters
Orchestra, Grammatik, Wszystkie Wschody Słońca, Pustki, Bass Medium
Trinity, Skalpel, Kobiety, The Crackers.

Pierwsze dwie edycje
koncertu „NOWE NURTY” (2004, 2005) miały miejsce na terenie poznańskiej
Malty, w 2006 roku w centrum miasta na Dziedzińcu Urzędu Miasta
Poznania, a w 2007 w przestrzeni zamkniętej Klubu Eskulap. W tym roku
powraca idea imprezy plenerowej na Malcie.

Koncert NOWE NURTY w
ramach ”Imprez Wartych Poznania” będzie muzycznym kolażem phili soulu,
nu-jazzu, nu-soulu, broken beatu, r’n’b, funku  zespołu PINNAWELA; od
funku do jazz rocka zespołu POLUZJANCI; hip-hopu, fusion-jazzu, rocka,
funky i boogie ukraińskiej formacji TNMK, dubu, roots reggae zespołu
INITY DUB MISSION, rock steady, dancehalu, reggae i dubstepu DJ’a
COLLIE WEED’a oraz baltimore club music, electro, baile funk, hiphop,
fidget house, crunk i wszystkiego co świeże w nowej muzyce tanecznej
DJ’a MENTAL CUT’a.

V edycja koncertu  NOWE NURTY będzie ponad
siedmiogodzinnym spotkaniem artystów nie podlegających jednej
konwencji. Skierowany jest przede wszystkim do młodego odbiorcy,
chociaż każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Koncert poprowadzą: Robert Leszczyński oraz duet konferansjerski 2 Monkeys.

WYSTĄPIĄ:

PINNAWELA

Paulina
Przybysz, połowa siostrzanego duetu współtworzącego zespół Sistars,
prezentuje swoje najnowsze, tym razem solowe wcielenie – projekt
Pinnawela. Jej pierwsza solowa płyta „Soulahili” wydana pod nowym
pseudonimem to muzyczne odzwierciedlenie tego, co dzieje się w duszy i
sercu Pauliny. A dzieje
się dużo.

Album „Soulahili” został w całości napisany, skomponowany, wyprodukowany i
wydany
przez współtworzoną przez Paulinę wytwórnie „Penguin Records”. W
tworzeniu nowego projektu brał udział producent i realizator dźwięku
Jacek Antosik, a także muzycy, m.in.: basista Michał Grott, pianista
Piotr Zabrodzki, perkusista Radek Maciński, perkusista Jose Manuel
Alban Juares, gitarzysta Przemysław Maciołek oraz wokalistka Ania
Karwan. Na płycie „Soulahili” nie mogło zabraknąć też starszej siostry
Pauliny, Natalii, z którą w brawurowym stylu razem zaśpiewały utwór
„Sismachine”.
 
Domowa i zrelaksowana atmosfera na płycie
pochodzi stąd, że album  nagrywany był w studio nagraniowym,
mieszczącym się w domu Pauliny, która dzięki temu mogła przychodzić do
pracy w kapciach.

22-letnia Paulina swoją solową twórczość
muzyczną określa mianem soulu, jednak nie w znaczeniu muzyki
czarnoskórych artystów, ale bardziej brzmienia, które transmituje jej
dusza. Na „Soulahili” znalazło się dużo inspiracji i odniesień do
twórczości artystów, których Paulina ceni i słucha na co dzień. W
piosenkach duchem obecni są więc:

Erykah Badu, Prince, India
Arie, Beyonce, D’Angelo, Lauryn Hill czy Mos Def. Jednak utwory
autorstwa Pauliny zamiast kopiować czy naśladować styl mistrzów, są w
pełni oryginalne i doskonale pokazują silną osobowość i świeżość
spojrzenia młodej wokalistki.

Wszystkie teksty piosenek napisane
zostały w języku angielskim, ale słuchacze na pewno nie będą mieli
problemu ze zrozumieniem ich najważniejszego przekazu. Paulina śpiewa o
uczuciach i emocjach, które są bliskie młodej kobiecie, ale również o
sprawach bardziej uniwersalnych i globalnych, z którymi każdy może się
identyfikować. Paulina Przybysz od najmłodszych lat zasłuchiwała się w
muzyce Elli Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughn czy Louisa
Armstronga. Ukończyła podstawową szkolę muzyczną w klasie wiolonczeli,
ale to śpiewanie było jej prawdziwą pasją. Odkryła to na warsztatach
wokalnych prowadzonych przez ucznia Niny Simone, Williama
Hannibala Meansa. Usłyszała gospel, usłyszała soul, usłyszała swoje
serce.
W wieku 9 lat, wraz ze starszą siostrą Natalią, dziewczyny zdobyły
Grand Prix festiwalu Morda. Stworzyły też pierwszy zespół – Cebion,
Jednak największy  sukces Paulina odniosła wraz z zespołem Sistars.

Po
warsztatach jazzowych w Puławach zaczęła śpiewać podczas jamów
jazzowych w warszawskim klubie Muza. Tam poznała Bartka Królika, Marka 
Piotrowskiego (obecnie Plan B) i Marcina Ułanowskiego, z którymi
wspólnie z Natalią stworzyli jedyny w swoim rodzaju zespół Sistars. Po
dwóch doskonale przyjętych albumach: „Siła sióstr” i „AEIOU” zespół
zawiesił działalność na czas realizacji autorskich projektów
poszczególnych muzyków. Paulina Przybysz występowała na koncertach
także z takimi artystami, jak Tomasz Stańko, Stanisław Sojka, Smolik i
Mieczysław Szcześniak.

POLUZJANCI



Poluzjanci
(wcześniej Polucjanci) – polski zespół poruszający się w różnych
nurtach muzycznych, od funky do jazz-rocka, założony w 1995 r. przez
studentów Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej w Katowicach, w którego
skład wówczas wchodzili: Kuba Badach (wokal), Piotr Żaczek (bas),
Przemek Maciołek (gitara), Robert Luty (perkusja), Tomek Szymuś
(klawisze). W 1997 roku po raz pierwszy zagrali na Festiwalu Polskiej
Piosenki w Opolu. Zmuszeni byli wówczas do zmiany nazwy, bo ówczesna
wydała się organizatorom zbyt nieprzyzwoita. Wystąpili więc jako
TheFormacja.

W roku 2000 zespół poszerzony o klawisze Grzegorza
„Jabca” Jabłońskiego oraz talent techniczny i muzyczny Marcina „Małego”
Górnego, wydał debiutancką płytę pt. „Tak po prostu” (Sony Music
Polska). Krążek promowały single: „Na planecie pełnej ludzi”, „Nie ma
nas”, „Tylko ty i ja”. Teksty na płytę w większości napisał Janusz
Onufrowicz (oprócz utwórów „Perfect Guy” – napisanego przez wokalistę
Kubę Badacha, „Zocha” – autorstwa Franciszka Piątkowskiego i „Nie ma
nas” – autorstwa Jacka Falkiewicza. Są one drugą, poza muzyką, cechą
charakterystyczną zespołu, a Janusz został przyjęty na stałe w szeregi
Poluzjantów.

W czerwcu 2002 roku, dzięki staraniom Ewy
Sokołowskiej, zespół zagrał koncert w jednej z najbardziej prestiżowych
sal koncertowych, w Avery Fisher Hall w Lincoln Center, w Nowym Jorku
oraz na Greenwich Village w klubie Baggot Inn.
Przygotowanie drugiej
płyty grupy wciąż się opóźnia, mimo promujących ją singli „Tralala300”
i „Najpiękniejszych” (w duecie z Kayah), wydanych na Walentynki w 2005
roku.

Muzycy jednak w tym czasie nie próżnowali,
współpracowali bowiem z największymi gwiazdami polskiej (i nie tylko)
sceny rozrywkowej, m. in. z Kayah, Gordonem Haskellem, Sistars, Ewą
Bem, Natalią Kukulską, Anią Szarmach, Edytą Górniak, Dorotą Miśkiewicz.

W
2006 roku zespół przygotował piosenkę „Ona, czyli ja”, która promowała
program na TVN Style pod tym samym tytułem, prowadzonym przez Joannę
Brodzik.

SKŁAD ZESPOŁU:

•    KUBA BADACH – wokal
•    PRZEMEK MACIOŁEK – gitara
•    MARCIN „MAŁY” GÓRNY – keyboards
•    PIOTR ŻACZEK – bass
•    GRZEGORZ JABŁOŃSKI – piano
•    ROBERT LUTY – perkusja

DYSKOGRAFIA:

•    ” Tak po prostu” – 2000 Sony Music Polska

SINGLE:

•    ” Nie ma nas” – 2000 Sony Music Polska
•    ” Tylko Ty i Ja ” – 2000 Sony Music Polska
•    ” Na planecie pełnej ludzi ” – 2000 Sony Music Polska
•    ” Tralala 300 ” – 2005 Poluzjanci Records
•    ” Najpiękniejsi ” – 2005 Poluzjanci Records

TNMK

Grupa
„Tanok na Majdani Konho” („TNMK”) powstała w 1997 roku w Charkowie.
Zespół gra hip-hop korzystając z takich żywych instrumentów, jak beczki
wzbogacając swe aranżacje motywami rockowymi, folkowymi i jazzowymi.
TNMK to jeden z najpopularniejszych zespołów na Ukrainie, znany w
środowisku polskich hip-hopowców oraz w Rosji.

Współpracowali
z Turbo B znanym z popularnej formacji SNAP. TNMK był gwiazdą
największych ukraińskich festiwali muzycznych. W Polsce występował dwa
razy, w październiku 2002 we wrocławskim Klubie Muzycznym WZ podczas
festiwalu Ukraina Viva oraz na Festiwalu Kultury Ukraińskiej – Sopot
2005. W Poznaniu, 18 maja na koncercie Nowe Nurty zespół TNMK wystąpi w
ramach Festiwalu Kultury „Ukraińska Wiosna” Poznań 2008.

Skład zespołu:
Oleh “Fahot” Mihailyuta — wokal, produkcja muzyczna
Alexander “Fozzey” Sidorenko — wokal, teksty
Oleksiy “Lyopa” Tarasovich Saranich — fortepian, instrumenty perkusyjne
Kotsantin “Kotya” Zhuikov — bas
Yaroslav “Yarik” Veryovkin — gitara
Victor “Vitold” Korzhenko — perkusja
Anton “Tonique” Baturin — DJ

Dyskografia:
•    1998 Zroby meni hip-hop (Do Me a Hip-Hop)
•    2001 Neformat (Non-Format)
•    2002 Reformatsija (Re-Formation)
•    2002 Neformat remixes
•    2004 Pozhezhi mista Vavilon (Fires in the City of Babylon)
•    2004 Jazzy Live
•    2005 Syla (Force)
•    2007 Golden Hits
•    2008 ReFormatsija-2 (Re-Formation-2)
•    2008 ReFormatsija-2.2 (Re-Formation-2.2)

INITY DUB MISSION

Inity
Dub Mission, albo po prostu Zjednoczona Misja Dubowa to zespół, który
jest aktywnie zaangażowany w dźwiękowe eksperymenty i poszukiwania tak
na technologicznym jak i czysto estetycznym poziomie, muzycy IDM
kontynuują najstarsze tradycje i najciekawsze rozwiązania jakie w
swojej historii potrafiło zaoferować słuchaczom polskie roots reggae.

Twórczy
trzon projektu, trzech kompozytorów i instrumentalistów wibrujących
wspólnie jako baza i głęboko osadzona sekcja rytmiczna zespołu (bas,
perkusja, gitara), sięgają swoimi korzeniami legendarnych dziś
poznańskich kapeli jak Gedeon Jerubbaal, RAS, Man & Soul.

Cała
trójka grała na żywo i nagrywała z Gedeonem podczas efemerycznych
zrywów oraz tymczasowych powrotów zespołu do Polski. Dub był naturalnym
i konsekwentnym krokiem do przodu gdy RAS i Man & Soul zamknęły
swoją wieloletnią działalność zostawiając po sobie wiele wspaniałych
wspomnień lecz znikomą ilość rzeczywistych wydawnictw; podstawą nowego
projektu stało się studio i muzyka wolna od wszelkich komercyjnych
presji albo rynkowych ograniczeń.

W ten sposób powstało Inity
Dub Mission Zjednoczona Misja Dubowa, zespół będący połączeniem
nowatorskiego eksperymentu i wieloletniego doświadczenia poszczególnych
artystów. Podążając konsekwentnie dubowymi ścieżkami, IDM nagrywa
niemal każdą sesję, tworząc w ten sposób solidny bank nagrań, które
następnie opracowywane są pod kątem najbliższego projektu, jaki pojawia
się na horyzoncie.

Z drugiej strony, zespół chętnie pojawia
się na festiwalach i koncertach, zapraszając do współpracy znakomitych
wokalistów dobrze znanych na polskiej scenie roots reggae.

Inity
Dub Mission nie wydało jeszcze własnego długo oczekiwanego albumu;
kilka utworów grupy można znaleźć na CD Studia Eject „Dub Express:
Poznań-Kluczbork”

oraz na płycie Wszystkich Wschodów Słońca
„RMX 1000”. Materiał jest już jednak w produkcji i wszystko wskazuje na
to, że wkrótce zostanie zaprezentowany szerszemu gronu odbiorców. Z
początkiem nowego roku można też spodziewać się dwóch videoclipów oraz
filmu dokumentalnego z letniej trasy IDM z Symeonem Rutą .

INITY DUB MISSION to w składzie podstawowym trójka magów dubowych:
KenJah – / Zbyszek Kendzia/- baza, klawisze, dub master
Mick Islander – /Michał Buchwald/ perkusja (akustyczna i elektroniczna), insrumenty perkusyjne
Senior Sparco – / Maciej Buchwald/ – gitary
Bazę wspomagają:
Andy Szczeszek – klawisze
Hubert Jeracz – trąbka
Kuba Klepczyński – puzon
Damian Dubisz – sax
Zachary – gitara
Wojtek Kubiak – gitara
Magicznie realizują dźwięk na żywo:
Tomek Karczewski oraz Bhakti

Dubowa misja współpracuje z wieloma wokalistami:
Jarex (BAKSHISH);
Monika (BAKSHISH);
Robert Brylewski (IZRAEL, ARMIA, BRYGADA KRYZYS, FALAREK BAND);
Symeon Ruta (GEDEON JERUBBAAL, ANAL C.U.T., ANOTHER KULTUR CLASH);
Kristofari (STAGE OF UNITY);
Jeżol (RAS);
Jah-Jah (Bastion)
Ares ( The Tribe )
Globyman

COLLIE WEED

Collie
Weed to poznański selektor, który działa od ponad 5 lat. Słynie z
bardzo dobrej jakości mixowania wszystkich gatunków reggae i nie tylko.
Doskonale czuje się w rock steady, dancehall jak i dubstep, potrafi też
zaskoczyć blendami min. swojego autorstwa. Swoje szlify muzyczne i
didżejskie zdobywał podczas ponad rocznego pobytu w Stanach
Zjednoczonych, skąd przywiózł pokaźną kolekcję winyli. Jest jednym z
najbardziej aktywnych selektorów w stolicy Wielkopolski.

Do tej pory wydał 2 mixtapes, (2006 i  2007)

DJ MENTAL CUT

W
latach 2002-2005 jeden z najlepszych battle djow w Polsce. Obecnie
party-dj, dziennikarz i organizator imprez. W swoich setach laczy
baltimore club music, electro, baile funk, hiphop, fidget house, crunk
i wszystko co swieze w nowej muzyce tanecznej. W ciagu ostatniego roku
zagral miedzy innymi we Frankfurcie nad Menem z legenda bmore – Scottie
B na imprezie organizowanej przez tworcow kultowych Pink Pony Parties
oraz dwukrotnie w Wiedniu.

Wczesniej supportowal w Polsce
pioniera ghetto-tech – DJ Assault. Rezydent krakowskiego Qushi. Wraz z
J-Bounce’m (Lordz of Fitness) tworzy polsko-niemiecki duet djski ROTÖR
CRÜE.

M-Cut jest współautorem najpopularniejszego w Polsce
serwisu internetowego o tematyce turntablistycznej- skrecz.com.
Występował z takimi artystami jak: Bill Youngman (Audible), Druh
Sławek, Kostek, Taśmy, Grammatik, Basstion, MC Globus, MC Marika,
Frenchman (Bass Medium), Sonic Trip, Akira, Mono, Mikee, Marcus, QBik,
Charly, WaxVax, Perez, Player, Cookiz, Kooqua, Dukee, Twister.
Oprócz tanecznych imprez w stylu trueskool hiphop/rap funk, MentalCut gra również jazzowe chill-outy.

W
latach 2003-2006 M-Cut pracował w Radiu Merkury Poznań współtworząc 
audycję ”Aiiight”, poświęconą szeroko pojętym „nowym brzmieniom”. Wydał
kilka mixtape’ów, ostatni w 2007 roku pt. „Boom Bye Yeah”.

PROWADZĄCY :

ROBERT LESZCZYŃSKI

Pracował
przez osiem lat w „Gazecie Wyborczej” jako dziennikarz i krytyk
muzyczny. Promował polską muzykę pop-folk (m.in. Brathanki) i klubową.
Robił wywiady ze znanymi wykonawcami zagranicznymi (m.in. tacy
wykonawcy jak: Sex Pistols, Metallica, Pearl Jam, Red Hot Chili
Peppers, T.A.T.U., Moby i Nick Cave).

Na początku lat 90
prowadził w warszawskiej telewizji Top Canal program z „piosenką
chodnikową”. W połowie lat 90. założył wraz z Wojciechem Pilichowskim,
krótko działający zespół Karate Musiq.Stał się popularny dzięki
programowi Idol – uwagę telewidzów zdobył dzięki zdecydowanym opiniom i
tlenionym dredom.Prowadził autorski program „Mop Man” w telewizji
Polsat. Pełnił funkcję rzecznika Przystanku Woodstock.

Od 2006
był redaktorem naczelnym miesięcznika „Laif”. Od maja 2007 kieruje
działem „Kultura i Styl” tygodnika „Wprost”.Jako DJ Barbie Killer grywa
w warszawskich klubach i niekiedy w innych miastach. Obecnie tzw.
exclusive-resident w klubie Ambasada w Żorach. Jako reporter muzyczny
odbył wiele podróży, miedzy innymi na Kubę i Jamajkę. Wielokrotnie
odwiedzał USA i Wielką Brytanię. Uczestniczył w największych
wydarzeniach muzycznych na świecie.

2MONKEYS



2Monkeys to duet konferansjerski, który tworzą Dariusz Kulczycki
(pseudonim Dario Var-Gass ) i Paweł Horbowy ( Papa Musta ).
Współdziałają od 4 lat. Prowadzą audycję satyryczno- muzyczną w radiu
Afera o nazwie 2Monkeys Show, oraz program w Telewizji  ONTV, pod tym
samym tytułem.  Ich występy cechuje ogromna dawka absurdalnego humoru,
jednak konwencja występu jest zawsze dopasowana do tematyki danej imprezy.

Wśród
imprez poprowadzonych przez 2Monkeys znajdują się m.in.: festiwal
reggae AlleGranie  na Zamku, Drzwi Otwarte  Politechniki Poznańskiej,
Targi Edukacyjne, Noc Naukowców, Juwenalia, czy zawody Streetball  w
Nowym Tomyślu. Ich zaletą jest to, iż świetnie czują się praktycznie w
każdym klimacie. Dzięki doświadczeniu zdobytemu na scenie potrafią
doskonale nawiązać kontakt zarówno z kilkudziesięcioosobową  jak i z
kilkutysięczną publicznością.

Duet 2Monkeys oferuje prawdziwą rozrywkę na profesjonalnym poziomie.

Więcej informacji o wydarzeniu oraz artystach na stronach: http://www.myspace.com/nowenurty oraz www.estrada.poznan.pl

Źródło: materiały organizatora

Polub muno.pl na Facebooku:

Polecamy również


Imprezy blisko Ciebie w Tango App →