Groove Armada

4 934
Groove Armada
Deep house Electronic Funk / R&B Hip-Hop House
Kraj:
Wielka Brytania
Miasto:
Londyn
Wytwórnie:
OM

Groove Armada to jeden z czołowych przedstawicieli światowej sceny muzyki tanecznej przełomu lat 90. i 00. Grupę założyło w 1996 roku dwóch brytyjskich muzyków: Tom Findlay i Andy Cato.

Groove Armada – historia i muzyka

Muzyka zespołu, oparta na brzmieniach elektronicznych, stanowi połączenie takich styli jak funk, house, hip hop, blues, pop oraz chillout. Sporo jest w niej wpływów muzyki afrykańskiej, a także reggae i dub.

Zespół został założony w Cambridge w połowie lat 90. przez Andy’ego Cato (wł. Andrew Cocup) i Toma Findlaya. Zespół nagrał osiem albumów. Pochodzą z nich takie utwory jak I See You Baby (spopularyzowany przez remiks Fatboy Slima), Superstylin, But I Feel Good czy My Friend.

Zespół współpracował z wieloma gwiazdami światowej sceny muzycznej, takimi jak Neneh Cherry, Dj Gram`Ma Funk, Sophie Barker, Mutya Buena oraz Tony Allen. Sprzedał ponad 3 mln albumów na całym świecie. Duet wystąpił m.in. 30 czerwca 2007 oraz 1 lipca 2010 w Gdyni na festiwalu Open’er Festival, a także 5 września 2009 w Warszawie na festiwalu Orange Warsaw Festival.

Groove Armada – dyskografia

1. Northern Star (1998)
2. Vertigo (1999)
3. Goodbye Country (Hello Nightclub) (2001)
4. Lovebox (2002)
5. Soundboy Rock (2007)
6. Black Light (2010)
7. White Light (2010)
8. Little Black Book (2015)

Groove Armada – kompilacje

1. The Remixes (2000)
2. Back To Mine (2000)
3. AnotherLateNight (2002)
4. Doin’ It After Dark (2004)
5. The Best Of (2004)
6. GA21 (2019)

DJ Chart | Groove Armada | 09.2014

Artysta Tytuł Wytwórnia
1 Drew Hill Talk To You (Groove Armada Remix) Danse Club Records
2 Detroit Swindle B.OST.ON (Damiano Von Erckert's "There's No Inbetween" Interpretation) murmur
3 Doorly, Shadow Child Piano Weapon (Instrumental) Polydor (UK)
4 Groove Armada Love Lights the Underground (Original Mix) OM Records
5 Mr. Tophat, Art Alfie Crab at the Green Hunter (Loco Dice RMX) Karlovak
6 Kolsch Der Alte (Original Mix) Kompakt
7 Wolfram, Haddaway A Thing Called Love feat. Haddaway (Legowelt Mix) Permanent Vacation
8 Brillstein Meelo My Bro (Jesse Rose Remix) Play It Down
9 Groove Armada, Kevin Knapp, Brodanse Advancing Man feat. Kevin Knapp (Danse Club Remix) Danse Club Records
10 Alex Jones Igor (Original Mix) Hypercolour

Imprezy na których grałem

Creamfields Festival 2012 Halton

Creamfields Festival 2012

Nd, 26 sierpnia 2012
godz: 12:00

Creamfields Festival 2012 Halton

Creamfields Festival 2012

Nd, 26 sierpnia 2012
godz: 12:00

Creamfields Festival 2012 Halton

Creamfields Festival 2012

Sb, 25 sierpnia 2012
godz: 12:00

Creamfields Festival 2012 Halton

Creamfields Festival 2012

Sb, 25 sierpnia 2012
godz: 12:00