Karmnik

Karmnik
Miasto:
Warszawa
Adres:
ul. Piwna 4a

2 października 2010 odbyło się otwarcie pierwszego shot baru i zakąskowni w Warszawie – Karmnika. Jakub Chojecki i Jacek Świgost wraz z przyjaciółmi postanowili zatrzymać śmierć Starówki jako skansenu-sypialni. Stare Miasto odbudowane w czynie społecznym powinno tętnić życiem. Dlatego Jakub i Jacek tworzą koalicję ludzi i organizacji zainteresowanych kulturalną animacją Starówki.

– Mamy misję, aby promować polski styl picia z kieliszków typu lufa nie tylko jako skuteczną metodę aplikacji często ciepłej wódki, ale też jako sztukę picia – mówi Jacek Świgost, współwłaściciel Karmnika. – Na razie trzydzieści shotów, ale w przeciągu najbliższego roku będziemy serwowali ponad sto rodzajów. Kto nie pił heroiny, zarówno klasycznej rosyjskiej z absyntem, jak i polskiej na wytrawnej nalewce z piołunu, ten nie wie jak upodlić się z klasą.

Picie bez zakąszania to jak latanie bez skrzydeł.  – Od tatara na zagrychę po aksamitny mus z wątróbki z konfiturą z czerwonej cebuli, mamy kwiat przekąsek. Kochamy i chcemy rozwijać kuchnię polską z całym bagażem tradycji, prozą PRL i blichtrem czasów współczesnych – wyjaśnia Jakub Chojecki, współwłaściciel i jednocześnie fenomenalny kucharz Karmnika.