Karl Bartos

3 141
Karl Bartos
Electronic
Kraj:
Niemcy
Miasto:
Berlin
Wytwórnie:

Karl Bartos, absolwent konserwatorium w Düsseldorfie, legendarna postać muzyki elektronicznej, znany z klasycznego składu kultowego zespołu Kraftwerk, a także z nagrań solowych jako Electric Music. Bartos miał istotny wkład w rozwój muzyki Kraftwerk. Jego nowatorskie podejście do połączenia dźwięku i obrazu miały bez wątpienia wpływ na późniejszy rozwój współczesnej muzyki elektronicznej.

Początkowo Bartos grał w zespole Sinus, jednak w roku 1975 podczas amerykańskiego tournee dołączył do Kraftwerk, jako główny perkusista. Tak powstał klasyczny skład Kraftwerk: Bartos, Flur, Shchnieder i Hütter  w którym zespół nagrał swoje największe dzieła. Karl Bartos jest współkompozytorem i autorem tekstów do najważniejszych i najsłynniejszych albumów zespołu: Radioaktivitat, Trans-Europe Express, The Man-Machine czy Computer Word i Electric Cafe. Tworzył też oprawy wizualne wykorzystywane na koncertach. Po jego odejściu w 1991 roku, zespół praktycznie przestał tworzyć nowe kompozycje, grał trasy koncertowe i do ich potrzeb przygotowywał nowe wersje starych przebojów.

W latach 90tych Bartos stworzył Electric Music – zespół, repertuarowo zbliżony do ostatnich produkcji Kraftwerk – stąd zbieżność z nazwą jednej z płyt. W ramach projektu ukazały się dwie płyty Esperanto (1993) – nagraną w języku esperanto oraz Electric Music (1998). W tym czasie współpracował także z innymi artystami, z Bernardem Sumnerem (Joy Division, New Order), Johnnym Marrem (Electronic, The Smiths) i zespołami OMD, Mobile Homes i Information Society.  Obecnie z powodzeniem koncertuje i wydaje płyty pod własnym nazwiskiem. W roku 2003 ukazał się album Communication, jako Karl Bartos, na którym znalazły się między innymi utwory I’m the Message, Camera i Ultraviolet.

 

Dziś wiele czasu poświęca edukacji. Jest uznanym profesorem sztuk audiowizualnych na Berlińskim Uniwersytecie. Prowadzi wykłady oraz pokazy i prezentacje multimedialne na całym świecie. Realizuje również specjalne pokazy kinowe i wideo instalacje. Równolegle koncertuje jako trio, wykonując zarówno swoje solowe produkcje, jak też najważniejsze utwory z repertuaru Kraftwerk jak The Model, Numbers, The Robots, Tour de France czy Home Komputer, których jest współautorem.

Dyskografia:

Kraftwerk
1975: Radio-Activity
1977: Trans-Europe Expres
1978: The Man-Machine
1981: Computer World
1986: Electric Café

Elektric Music (obecnie Electric Music)
1993: Esperanto
1998: Electric Music

Electronic
1996: Raise the Pressure

Karl Bartos
2003: Communication

Imprezy na których grałem

Soundedit Festival 2014 Łódź

Soundedit Festival 2014

Sb, 25 października 2014
godz: 10:00

Soundedit Festival 2014 Łódź

Soundedit Festival 2014

Sb, 25 października 2014
godz: 10:00

Soundedit Festival 2014 Łódź

Soundedit Festival 2014

Pt, 24 października 2014
godz: 12:00

Soundedit Festival 2014 Łódź

Soundedit Festival 2014

Pt, 24 października 2014
godz: 12:00

Fotogalerie z udziałem Karl Bartos